lelijk eendje


lelijk eendje 1.0

fysiek onaantrekkelijk, vaak jong en door de groep niet geaccepteerd, eenzaam persoon; vaak met de bijgedachte van een verrassende, verdere ontwikkeling in schoonheid
Als beeld ontleend aan een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen over een lelijk eendenjong dat telkens verstoten wordt maar uiteindelijk uitgroeit tot een fraaie zwaan.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lelijk eendje…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De elfjarige Dawn Wiener is het lelijke eendje van haar klas op de Benjamin Franklin Junior High School. Ze draagt dikke brillenglazen en haar kledij is allesbehalve modieus. Omdat ze weinig succes heeft bij de jongens wordt ze zelfs door de meisjes geplaagd.

      De Standaard,

      Om het beeld van Hillary als lelijk eendje te voltooien voegt hij eraan toe dat ze een brilletje droeg en het haar in een dotje bovenop haar hoofd.

      De Standaard,

      Van lelijk eendje tot sierlijke zwaan. Dat is de evolutie die Barbra Streisand ondergaat in haar jongste film The Mirror has two Faces [...]. Als Rose Morgan doceert ze literatuur aan de Columbia-universiteit. Daar geeft ook prof. Gregory Larkin les [...]. Rose en Gregory ontmoeten mekaar en trouwen. Larkin bedong wel dat ze als broer en zus zouden leven [...]. Rose geeft toe, maar ze verwacht meer van haar man. Die is verontwaardigd en gaat lezingen geven in Europa. Bij zijn terugkeer heeft Rose een metamorfose ondergaan en wordt het ook voor Larkin tijd om nieuwe facetten bij zijn vrouw te ontdekken.

      De Standaard,

      'Costa! is een heel ander soort Nederlandse film dan tot nu toe gemaakt is, veel commerciëler, een 'vrolijke lach'-film. Zoals de high-schoolfilms die ik leuk vond toen ik wat jonger was. Het lelijke eendje, niet dat Georgina écht een lelijk eendje kan zijn, maar het lelijke eendje wordt een prinses en gaat er van door met de grootste sportbink van de school.'

      http://www.costamovie.com/h-index.html

      lelijk eendje 2.0

      afbeelding

      Bron: Rama
      ( CC BY-SA 2.0 )

      kleine, goedkope auto van de Franse autofabrikant Citroën met een licht motorvermogen van 2 pk en een bolle motorkap en dak, die in grote aantallen werd gebouwd tussen 1948 en 1990

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een lelijk eendje…

      is een eendje; is een auto; is een voertuig

          Hoofdsemagram: eend


          Algemene voorbeelden


          In 1948 werd de Citroën 2CV op de autosalon van Parijs gepresenteerd en één jaar later bedacht een Nederlandse journalist de benaming 'Lelijk Eendje' die zou evolueren tot meer dan zomaar een auto. In 1990 liep in Portugal, na een productie van meer dan 5,1 miljoen exemplaren, de laatste 2CV van de band.

          http://home.kpn.nl/floorlotte/2cv.html

          De meest groene gezinsauto is geen product van de allerlaatste eco-technologie, maar rolde zestig jaar geleden al voor het eerst van de band. Het Lelijke Eendje van Citroën wint het in brandstofverbruik van de nieuwste modellen auto's met een energielabel in de A-klasse [...]. De oude Citroen 2CV is zuiniger dan Hybride auto's [...]. De hypermoderne C1 verbruikt volgens de fabrikant 4,6 liter benzine op honderd kilometer. De eerste 2CV's uit 1949 verbruikten op diezelfde afstand gemiddeld 4,4 liter benzine. Ter vergelijking, een Hybride Toyota Prius verbruikt volgens de makers 4,5 liter.

          http://www.wereldburgers.tv/2009/07/03/groenste-auto-is-een-oldtimer/,

          lelijk eendje 3.0

          iets wat men afwijst of moeilijk weet te accepteren of te integreren in een groep van gelijksoortige zaken

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een eendje…

          is een zaak

              Algemene voorbeelden


              Delors noemt, internationaal gezien, het secundair onderwijs "het lelijke eendje". Het bevindt zich tussen het basisonderwijs, dat de elementaire bekwaamheden voor het leren bijbrengt, en het hoger onderwijs, dat de leergierigheid bevredigt. Wegens zijn tussenpositie weten we niet goed wat we met secundair onderwijs aan moeten.

              De Standaard,

              De Minitel is steeds meer het lelijke eendje van de geïnformatiseerde consumptiemaatschappij geworden [...]. De onbeholpen beeldjes en vooral de traagheid maken dat gewone huiscomputers, via de telefoonlijn aangesloten op netwerken in de hele wereld, de Minitel steeds meer naar het stenen tijdperk degraderen.

              NRC,